شکستگی استخوان از جمله مواردی است که ممکن است در زندگی هر فردی رخ دهد و عوارض جانبی مختلفی به همراه داشته باشد. در هنگام به وجود آمدن چنین مشکلی مراجعه به پزشک در اولویت قرار دارد. متخصص با انجام بررسی های لازم، فرایند های درمانی را آغاز میکند و پس از طی دوره نقاهت با تحلیل نشانههای جوش خوردن استخوان، دستورات لازم را تجویز میکند.
عموماً متخصصین ارتوپد از دو روش گچ گرفتن یا عمل جراحی برای جوش خوردن استخوانها استفاده میکنند، که این فرایند ها ممکن است بسته به محل و میزان شکستگی، 3 الی 6 ماه زمان نیاز داشته باشد.
همچنین استفاده از مکملهایی مانند ویتامینC، ویتامینD، کلسیم و غیره به بهبود فرایند جوش خوردن استخوانها و افزایش تراکم آنها کمک میکند.
در مقاله بهترین دارو برای جوش خوردن استخوان گفتیم دارو و مکمل های زیادی وجود دارد، اما اینکه آیا واقعاً اثر مثبتی دارند یا خیر و آیا میتوان از آنها استفاده کرد، بستگی به صلاحدید پزشک دارد. در این مقاله چند نمونه از داروهایی که موثرتر عمل کردهاند و معمولاً پزشکان آنها را برای جوش خوردن استخوان تجویز میکنند را معرفی کردیم.
مهمترین عناوین مقاله
فیلم جوش خوردن استخوان
به منظور آشنایی بیشتر با فرایند جوش خوردن استخوان و نحوه تشکیل اتصال مجدد بین آنها به فیلم جوش خوردن استخوان زیر دقت کنید.
انواع روش های جوش خوردن استخوان
پس از شکستگی، عموماً دو روش اصلی برای جوش خوردن استخوان ها وجود دارد. انتخاب این که از کدام روش استفاده شود، بسته به نوع، محل و میزان شکستگی استخوان دارد.
جوش خوردن طبیعی استخوان و گچ گرفتن
در این روش با استفاده از گچ یا پوسته ای از فایبرگلاس، بر روی اندام شکسته شده قالب گیری انجام می دهند تا در مدت زمان مشخصی ثابت بماند و جوش خوردن طبیعی استخوان ها رخ دهد. این روش غالباً برای شکستگی های خفیف و کوچک تر مورد استفاده قرار می گیرد و عملکردی مانند آتل دارد.
از زمان گچ گرفتن تا مشاهده نشانه های جوش خوردن استخوان شش الی هشت هفته زمان نیاز است و پس از آن پزشک ارتوپد با انجام آزمایش های مورد نیاز، از صحت جوش خوردن استخوان اطمینان حاصل میکند.
عمل جراحی و استفاده از پلاتین
پزشک متخصص با توجه به میزان و محل شکستگی می تواند از گزینهی دیگری به نام عمل جراحی استفاده کند. عموماً متخصصان این روش را برای شکستگی های شدیدتر یا برای اندام هایی مانند ساق یا ران پا، به کار می برند. در این راه حل، با قرار دادن فلزی بر روی محل شکستگی، از عدم تکان خوردن و جابجایی آن اطمینان حاصل می کنند تا نشانه های جوش خوردن استخوان با سرعت بیشتری ظاهر شود.
یکی از مهم ترین فلزاتی که در این روش استفاده میشود، پلاتین است. پلاتین از جنس فولاد ضد زنگ است که وجود آن با بدن واکنشی نمی دهد و پس از مشاهده نشانه های جوش خوردن استخوان و تایید پزشک، در صورت صلاح دید از بدن خارج میشود.
استفاده از مکمل های دارویی، آمپول های تزریقی شکستگی، مراجعه به فیزیوتراپی و غیره از دیگر موارد کمک کننده به جوش خوردن استخوان است.
مدت زمان جوش خوردن استخوان با پلاتین
با در نظر گرفتن میزان شکستگی، به طور کلی 3 تا 6 ماه برای جوش خوردن استخوان با استفاده از پلاتین زمان احتیاج است. وجود پلاتین بعد از بروز نشانه های جوش خوردن استخوان، ضروریتی ندارد و افراد با توجه به نظر پزشک می توانند آن را بردارند و یا با آن کاری نداشته باشند. اما اگر برخی از نشانه های زیر را مشاهده کردید، سریعاً با پزشک خود مشورت کنید و با صلاحدید او، پلاتین را از بدن خارج کنید.
- درصورتی که در محل جراحی عفونتی مشاهده کردید.
- اگر پلاتین دچار جابجایی شده باشد.
- در صورتی که قبل از جوش خوردن کامل استخوان، پلاتین از محل جوش شکسته یا جدا شده باشد.
- اگر پلاتین دچار بیرون زدگی شده باشد و آن را بتوان از روی پوست احساس کرد.
البته برای برداشتن پلاتین افراد نیاز به عمل جراحی دیگری دارند که دوره نقاهت عمل دوم، بین 6 الی 8 هفته است. پس از انجام این عمل افراد باید از داروهای آنتی بیوتیک و غیره با توجه به دستور پزشک استفاده کنند.
انواع شکستگی های استخوان
عموماً استخوان های بدن از استحکام و مقاومت بالایی برخورد دار هستند اما اگر از آنها به درستی مراقبت صورت نگیرد، به راحتی در اثر ضربههای ساده و یا حتی دویدن اشتباه دچار ترک یا شکستگی می شوند.
هرچه سن افراد بیشتر میشود احتمال این شکستگی ها به علت ضعیف شدن استخوان ها و غضروف ها افزایش مییابد و در اثر اتفاقات و ضربات ساده تری این مشکلات رخ میدهد و در نتیجه جوش خوردن طبیعی استخوان ها به زمان بیشتری احتیاج دارد. برخی از شایع ترین انواع شکستگی استخوان شامل؛
- شکستگی باز
- شکستگی بسته
- شکستگی ترکیبی
- شکستگی فشاری
- ترک استخوان
- شکستگی بیرونزدگی
شکستگی استخوان می تواند با علائمی مانند درد، تورم، التهاب و غیره همراه باشد که به منظور تشخیص شکستگی باید به پزشک متخصص مراجعه شود. پزشک معالج با بررسی های بالینی و تصویربرداری، مراحل اولیه تشخیص را انجام می دهد و به منظور کسب اطلاعات بیشتر باید از مواردی مانند ام ارا ی، سی تی اسکن، رادیولوژی و غیره استفاده کند.
پزشک متخصص ارتوپد با انجام موارد فوق و تجویز داروها و ورزشهای مناسب به ترمیم و بهبود استخوان ها کمک می کند و باعث پدیدار شدن نشانه های جوش خوردن استخوان در افراد می شود.
علائم و نشانه های جوش خوردن استخوان
پس از شکستن استخوان و احساس درد شدید و خون مردگی در محل شکستگی، تورم و التهابات شدیدی در آن نقطه به وجود می آید که پس از مراجعه به پزشک و انجام مراحل یاد شده جوش خوردن استخوان ها آغاز می شود.
از اولین نشانه های جوش خوردن استخوان می توان به عدم احساس درد در محل شکستگی اشاره کرد. یعنی وقتی به آرامی و با انگشتان دست خود بر روی محل شکستگی یا دو سر آن، فشاری وارد می کنید احساس درد نمی کنید.
از دیگر نشانه های جوش خوردن استخوان عدم حرکت قطعات شکسته شده نسبت به یکدیگر است که پس از طی کردن طول درمان، شخص جابجایی ها را احساس نمی کند.
موارد کمک کننده به جوش خوردن استخوان
در کنار گچ گرفتن یا عمل های جراحی استفاده از برخی مواد مکمل میتواند فرایند بروز نشانه های جوش خوردن استخوان را تسریع ببخشد. برخی از موثر ترین موادی که افراد میتوانند از آن استفاده کنند عبارتنداز؛
- کلسیم: از مهم ترین موادی که به استحکام استخوان ها و فرایند جوش خوردن استخوان ها کمک می کند کلسیم است. این ماده به مقدار زیادی در فراورده های لبنی، سویا، ماهی و غیره یافت می شود.
- ویتامین c: وجود ویتامین c در بدن باعث افزایش کلاژن سازی می شود و کلاژن از حیاتی ترین مواد تشکیل دهنده سلول های استخوانی و در نتیجه جوش خوردن محل شکستگی است.
- ویتامین D: استفاده مداوم از ویتامین D باعث بهبود فرایند سلول سازی استخوان می شود و در نتیجه تراکم بافت استخوانی افزایش می یابد.
همچنین استفاده مداوم از مواد قندی، دخانیات، نوشابه های گازدار و غیره می تواند بر روی فرایند جوش خوردن استخوان ها تاثیر بگذارد و سرعت آن را به شدت پایین بیاورد.
جمع بندی
شکستگی استخوان میتواند شامل انواع گوناگونی باشد که تشخیص نوع شکستگی و نحوه درمان آن بر عهده پزشک ارتوپد است. متخصص با توجه به نحوه و میزان شکستگی عموماً از دو روش گچ گرفتن یا عمل جراحی برای جوش خوردن استخوانها استفاده میکند.
با توجه به نحوه درمان، افراد پس از گذرندان دوره نقاهت میتوانند با مراجعه به ارتوپد و بررسی نشانه های جوش خوردن استخوان از صحت اتصال استخوانهای خود اطمینان کسب کنند و اگر مشکل خاصی وجود نداشت، با رعایت احتیاطهای لازم مانند روز اول از آن استفاده کنند.
آیا استخوان شکسته مثل اول می شود؟
با بررسی نشانه های جوش خوردن استخوان می توان این موضوع را از ابعاد گوناگون مورد تحلیل قرار داد. اندازه استخوان در قبل و بعد شکستگی باید یک اندازه باشد و کوتاه نباشد، تا فرد دچار مشکل نشود. همچنین محل جوش خوردن استخوان ها از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. پزشک ارتوپد باید دقت کند که استخوان به صورت زاویه دار جوش نخورد تا فرد درگیر کج جوشی استخوان نشود.
در صورتی که نکات فوق در هنگام جوش خوردن استخوان رعایت شود، استخوان شکسته مثل اول می شود اما این بار باید فرد با احتیاط بیشتری رفتار کند تا دوباره دچار شکستگی نشود، که درمان آن به مراتب سخت تر است.
مدت زمان جوش خوردن استخوان ساق پا
با توجه به حساس بودن استخوان ساق پا مدت زمان مشخصی برای جوش خوردن آن وجود ندارد و برای هر فرد با توجه به ژنتیک، سن، میزان شکستگی و غیره متفاوت است. اما به طور کلی و برای شکستگی های معمولی زمان حدودی 6 الی 9 هفته ای برای جوش خوردن استخوان ساق پا نیاز است.
18 پاسخ
سلام ببخشید من دچار شکستگی از ناحیه مچ پا شدم که عمل کردم و پلاتین گذاشتهام و دکتر الان برایم اتل گچی بسته خواستم بدونم آیا بعد از دو هفته پای من رو گچ میگیرند یا اینکه دوباره با اتل گچی میبندند در ضمن چقدر زمان میخواهد تا بتونم روی پای خودم بایستم تشکر از لطف شما
سلام مدت زمان گچ گیری تصمیم جراح بر اساس میزان شکستگی و نوع عمل هست
شکستگی های مچ ۳ تا ۵ ماه طول میکشه که جوش بخوره
سلام
بنده بیمار دکتر رونقی عزیز هستم
سوالم این هست
جوش خوردن انگشت زیر ناخن انگشت شصت پا چند مدت طول میکشد؟
آیا در آوردن پین که در این قسمت جای گذاری شده، همراه با درد است؟
سلام وقت بخیر
درد مختصری داره خارج سازی پین
. تقریبا ۱ماه نیم مدت زمان جوش خوردن هست
سلام ببخشید پای من از ناحیه پنجه شکسته دو تا استخوان.برام پین گذاشتن
الان ۴۲ روز گذشته رفتم عکس گرفتم باز از هم فاصله دارن فقط عکس روی پام کمی جوش خوردن .
میخواستم ببینم چقدر زمان لازم بوده برای جوش
سلام وقت بخیر بین ۴-۶ ماه
سلام
پای بنده از ناحیه گرده پا حالت له شدگی داشت که دکتر ۱ هفته آتل کرد و بعد از بازکردن آتل خوب نشده بود گچ گرفت ولی الان ۲ هفته تو گچ هست فشارم بهش میارم دیگه درد نداره خواستم بدونم اگه گچ باز کنم مشکلی نداره؟؟؟
سلام بدون نظر پزشکتون به هیچ وجه گچ رو باز نکنید
با سلام
کمر م ۳ مهر موی کردی ۵۴ سالم و وزن ۱۱۰ دارم دکتر ۱۲ هفته استراحت داده الان ۸ شده آیا از هفته چند تاثیر خوب شدن در من نشان داده میشود هنوز نمی توانم بلند شوم ممنونم
سلام، بهبود درد کمر در افراد با شرایط شما معمولاً از هفته ۶ تا ۸ شروع میشود، اما ممکن است تا ۱۲ هفته هم طول بکشد. با ادامه استراحت، فیزیوتراپی و کنترل وزن، به تدریج بهتر خواهید شد. اگر درد شدید یا مشکل در حرکت دارید، حتما با پزشکتان مشورت کنید.
سلام پای من از قسمت ران سکسته با عمل نیل گذاری در داخل استخوان ثابت شده الان مدت ۴ماه و ۱۵ روز گذشته ولی هنوز میلنگم و موقع راه رفتن درد دارم و قدم بر میدارم پایم به سمت بیرون میچرخد
سلام، بعد از عمل نیلگذاری ران، درد و لنگش تا ۶ ماه ممکن است طبیعی باشد. چرخش پا به بیرون هم ممکن است به دلیل ضعف عضلانی یا محدودیت حرکت باشد. فیزیوتراپی مداوم ضروری است و اگر درد شدید یا تغییر شکل دارید، با جراح خود مشورت کنید.
سلام وقت بخیر بنده دچار شکستگی از ناحیه ساق پا شدم و الان یک ماهه که گذشته ولی دوباره که عکس انداختم به نظرم با روز اولش هیچ فرقی نداره میخواستم بدونم چه مدت طول میکشه که کامل جوش بخوره
سلام، جوش خوردن شکستگی ساق پا معمولاً بین ۸ تا ۱۲ هفته زمان میبرد. یک ماه هنوز زود است که تغییرات کامل دیده شود. صبور باشید و دستورالعمل پزشک را ادامه دهید.
سلام
بنده ۶هفته س عمل ساق پا تا زیر زانو انجام دادم و پلاتین با ۱۳ عدد پین گذاشتن.
الان دکترم بعد از ۶هفته گفته پات رو روی زمین همراه با عصا فقط بصابون یعنی روش فشاری نیار اصلا.حالا میخوام بگم چرا وقتی پام رو پایین نگه میدارم تیره میشه یعنی خون زیادی انگار وارد پام میشود و قرمزی تیره میگیره پام و احساس سنگینی و سِر شدن میکنم؛به محض اینکه پام رو بالا میگیرم برمیگرده به حال اول رنگش دوباره روشن میشه.
مشکل از چیه ایا طبیعیه و تا کی این حالت هستش الان ۴۰روز گذشته
ا
سلام، تورم و تغییر رنگ پا هنگام آویزان بودن بعد از جراحی ساق پا تا حدی طبیعی است به دلیل تجمع خون و مایعات. بالا نگه داشتن پا و استفاده از کمپرس سرد کمک میکند. اگر درد شدید، افزایش تورم یا علائم غیرطبیعی دارید، حتما به پزشک مراجعه کنید. این وضعیت ممکن است تا چند هفته ادامه داشته باشد.
با درود فراوان و عرص ادب ببخشید می خواستم بدونم انگشت وسطیم اوور فرز نجاری زده و الان دستم زخم داره و کامل بند بالا شکسته ک بعد از شستشوی زخمم یک تیکه استخوان امده بیرون اون باید خارج کنم بنظرتون سپاسگزارم
درود بر شما،
اگر قطعهای از استخوان بیرون زده، احتمالاً شکستگی باز دارید که اورژانسی است.
لطفاً سریعاً به اورژانس مراجعه کنید؛ خارجکردن یا دستکاری در منزل بسیار خطرناک است و ممکنه باعث عفونت یا آسیب بیشتر بشه.